DIS-Norge
 
  English Norsk  

Onsdag, torsdag og lørdag, aktiviteter i uke 10

Onsdag 7. mars

Onsdag 7. mars møttes vi i Wergelandssalen på Riksarkivet som vanlig første onsdagen i måneden. Denne dagen hadde vi to ting på agendaen;

 

Adopter en eidsvollsmann v Mette Gunnari

40 medlemmer så og hørte Mette bruke 30 minutter på å presentere samarbeidsprosjektet mellom DIS-Norge og Riksarkivet,

som er en av mange markeringer i forbindelse med 200 årsjubileet for Grunnlovsforsamlingen på Eidsvoll.

Prosjektledere er Mette Gunnari fra DIS-Norge og Eli Fure som er underdirektør på Riksarkivet.

En del representanter er ennå ikke bortadoptert, ta kontakt med Mette Gunnari om du vil bidra, eller sitter på informasjon om representanter som allerede er bortadoptert.

Målet i løpet av 2012 er å ha innhentet gedcomfiler for alle eidsvollsmennene og deres etterkommere. Ønsker også mest mulig bakgrunnsinformasjon for å gjøre nettsiden mer spennende og vite mer om personenen omtalt , deres liv og virke og hvordan disse slektene har påvirket det Norge vi ser i dag.

Framdriftsplan for prosjektet ble presentert.

Mette viste nettsiden og hvordan en kan navigere på den, nyheter, bakgrunnsinformasjon om Eidsvoll 1814, prosjektet, enkeltrepresentanter med mere.

DIS-Norges leder Torill Johnsen har allerede nevnt onsdagen i sin lederblogg. Mettes powerpoint-presentasjon er vedlagt.

Bildet til venstre viser tilhørere til foredrag i Wergelandssalen og til høyre takkes Mette av styreleder Carl Birger van der Hagen.

Årsmøte DIS-Oslo/Akershus

Etter Mettes presentasjon gikk vi opp i kantinen på Riksarkivet for å gjennomføre årsmøtet for DIS-Oslo/Akershus. Årsmøteprotokollen foreligger ennå ikke i signert form, den vil bli lagt ut straks den er kommet i retur fra de som skulle skrive under.

Inger Gran loste oss gjennom agendaen, Carl Birger van der Hagen gikk gjennom styrets årsberetning og økonomi, og Harald Djupvik fra valgkomiteen styrte valget med fast hånd.

Men generelt kan vi si at DIS-Oslo/Akershus virker som et distriktslag ved god helse og økonomi. Med 3 lokallag i aktivitet, godt besøkte medlemsmøter og høy kursaktivitet, er det ikke noe å si på styrets, brukergrpper og lokallagenes drift. Fortsett bare så!

Noen styremedlemmer ble takket av, Kari Talsnes og Heidi Sitara Fjeldvig. Liv Ofsdal fikk blomster for sin innsats med Disputten og Mette Gunnari som leder av valgkomiteen.

 

Torsdag 8. mars: Nybegynnerkurs i slektsforsking del I

Carl Birger van der Hagen og Sigbjørn Elvebakken, DIS-O/As radarpar på nybegynnerkurs, fikk noen timer på øret og en vanlig arbeidsdag før de igjen var på plass, denne gang i Gerhardsensalen i Øver Slottsgate 2B, hvor 19 nybegynnere i genealogien møtte opp for å bli introdusert i kildenes mysterier. Vi kommer tilbake med en reportasje til om dette kurset, da kursleder helt glemte å ta fram kameraet.

 

Lørdag 10. mars: Introduksjon til svensk slektsforsking

Dette er en nyhet i DIS-Oslo/Akershus tilbud av kurs. Ut fra interesse både på siste års slektsforskerdager og slektskafeer, mente vi at dette var noe som hadde livets rett og mulighet for å bli en suksess. Ingen av våre egne følte at de hadde kompetanse til holde et slikt kurs, så vi måtte søke foreleser utenlands, over kjølen. Anneli Andersson fra Melleruds Museum i Dalsland sa seg villig til å ta turen til Oslo for å hjelpe oss.

Når vi annonserte kurset så var vi noe spent på hva slag interesse vi ville få, men det var ikke noe problem. magefølelsen slo ut i at 20 kursplasser ble fulltegna raskt, innimellom har jeg lyst til å sammenligne våre kurs med enkelte rockekonserter. De blir fulltegna like raskt, til gled for oss og til sorg for de som ikke fikk plass på kurset, men det finns trøst.

Oslo er ingen lett by å finne fram i. især for en som ikke kjenner til alle omskiltinger i forbindelse med gravearbeider og omlegginger av veinettet. På lørdag morgen måtte kursansvarlig ut å lose en villfaren svenske på plass, men jeg forstår henne, gjorde samme feilen selv når jeg skulle hjem, og jeg har bodd i Oslo siden 1984.

Men når alle var på plass i kursrommet i Øvre Slottsgate 2B, var alt fryd og gammen, 19 kursdeltagere fikk absolutt det de kom for. Svenske kilder, hvor finner vi de, hva inneholder de, hvordan følger vi en familie gjennom tidene, med mye mye mer. 5 timer gikk som bare det, med noen små pauser for luft, gode baguetter, kaffe og te.

Så kommer vi til trøsten for de som ikke plass på kurset, fortvil ikke. Det siste vi gjorde var å skrive i møteboka for kursrommet en ny dato for kurs tidlig i september. Anneli kommer tilbake. 

Til venstre fokuserte og konsentrerte kursdeltager, til høyre foreleseren Anneli Andersson.

DIS-Norge har allerede rabattavtale med Arkiv Digital. Vi er i gang med å innlede forhandlinger om avtale med Svar. Begge er gode leverandører av scannet og/eller digitalisert materiale for slektsforsking. Følg med på hjemmesidene til DIS-Norge for oppdatering.

For de som har interesse for svensk slektsforsking, er et annet av DIS-Norges kommende tilbud veldig spennende; Tur til Släktforskardagarna 2012 i Gävle 24.-26. august 2102. Vi arrangerer reise til denne messen. Turen går med buss tidlig fredag morgen 23. august fra Oslo til Gävle. Prisen inkluderer buss tur/retur Oslo-Gävle, 2 netter på hotell, inngang på messen, lunsj lørdag og søndag og stämnemiddag lørdag kveld. Anneli Andersson, vår kursholder, holder selv foredrag på denne messen, sammen med mange andre med høy kunnskap om slektsforsking og historie. Utstillingene på messen går også vår egen slektsforskerdag en høy gang.

 

På vei ut fra Øvre Slottsgate 2B denne lørdags ettermiddagen mens sola skinte, møtte vi mange DISere på vei inn, da skulle styret for DIS-Norge ha styremøte. Mange kom også direkte fra samlingen for de som allerede har adoptert en eidsvollsmann på Riksarkivet samme dag. Vi kan ikke være overalt, men du verden hvilken aktivitet, tror nok DIS-Norge bringer mye liv i Øvre Slottsgate 2B.