DIS-Norge
 
  English Norsk  

Ti tips til å finne slekt i Oslo på 1800-1900 tallet.

 1. Bruk DIS-Norges Genealogiske ressurser for enkelt å finne til de forskjellige kildene.
   
 2. Finn personene i folketellingene på nett. Folketellinger 1870 1885 1891 finnes i Riksarkivet/Statsarkivet Oslo, bør ha adresse for å finne frem i disse. (bruk for eksempel adressebøkene)
  1. 1801 (tredelt: Opsloe, Aker og Christiania )
  2. 1865 (tredelt: Christiania, Østre Aker og Vestre Aker
  3. 1875 (Aker er under registrering)
  4. 1885 (kun for Kristiania)
  5. 1900 ( todelt: Kristiania og Aker )
  6. 1923 Kristiania (er under registrering, databasen vil vokse)
    
 3. Kommunale folketellinger for Kristiania/Oslo finnes i Oslo Byarkiv. Her leter du deg bakover/forover med hjelp av Adressebøkene. Folketellingene fra og med 1904 inneholder fødselsdatoer på alle. Den første bevarte kommunale tellingen er fra 1883. Det er 60 års klausul på de kommunale tellingene.
   
 4. Når du har funnet ut hvor en person bor, men ikke vet kirkesogn for å finne hendelser som dåp, konfirmasjon, vielse eller død, kan ”Samlagsafstemningen” hjelpe (liste over valgkretsene, stemmer på det meste med kirkesognene, husk dette gjelder 1899) ellers er soknehistorikken til Arkivverket også bra å bruke før og etter 1899
   
 5. Kirkebøkene for alle kirkesokn ligger på Digitalarkivet. Husk at byen endret seg stort i 1859 og i 1879 og kirkesoknene med dette. Aker ble også delt opp i Østre og Vestre Aker. Finner du ikke et barn der det burde være døpt, sjekk Rikshospitalets kirkebøker (ikke bare barn født utenfor ekteskap). Mange barn født utenfor ekteskap ble i Gamle Aker fordi moren bodde på Sebbelows stiftelse i Klingenberggata 6.
   
 6. Familysearch har mange av Oslos kirkebøker indeksert. Prøv også Familysearch Pilot som inneholder en rekke andre data. Husk at alt må dobbeltsjekkes med kirkebøkene. Adresser og faddere mangler helt i begge databasene.
   
 7. Alle Oslos gravlunder/kirkegårder ligger i DIS-Norges Gravminnedatabase. Dette gjelder eksisterende graver.
   
 8. Dødsfallsprotokoller hører til det skannede skiftematerialet på Digitalarkivet. Let først fram i registeret for så å finne personen i protokollene.
   
 9. Kart er en viktig kilde, særlig for å finne bygrenser og grenser for kirkesoknene.
   
 10. Står du fast? Forsøk en etterlysning i DIS-Norges Slektsforum for Oslo!

Lykke til!